środa, 21 marca 2012

Banana muffin - na dzień dobry!

Na szybkie, wiosenne drugie śniadanie, dla towarzystwa do doppio...


Babeczki bananowe - krągłe, pełne, zdrowe
(na około 10 niewielkich babeczek)

Składniki suche:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/4 szklanki dowolnych otrębów
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść płatków migdałowych

Składniki mokre:
1 jajo
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 duży, zmiksowany banan
50g margaryny lub masła - stopione i lekko przestudzone

Potrzebne będą 2 miski, 1 łyżka, foremka na muffinki.
W misce 1 wymieszać składniki suche. W misce 2 wymieszać składniki mokre. Wlać mokre do suchych i połączyć szybko za pomocą łyżki. Wyłożyć do foremek i piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Dla żądnych oszałamiających zapachów można do suchych składników dodać np. pół łyżeczki cynamonu, albo pół łyżeczki esencji waniliowej, albo szczyptę kardamonu... Można "podrasować" te śniadaniowe babeczki wrzucając trochę białej czekolady pokruszonej na małe kawałki albo kilka suszonych żurawin... Eh... Osobiście czekam na świeże maliny...

1 komentarz:

  1. hej.. zamawiam takie na nastepną imprezkę :)) pewnie są pyszne

    OdpowiedzUsuń