niedziela, 22 lipca 2012

Placek z owocami

Jak lato, to owoce. Jak lato, to wiśnie. No i wiśniowy placek "teściowej". Właśnie od teściowej pochodzi przepis na najbardziej genialne ciasto, które świetnie się sprawdza z rabarbarem, truskawkami, śliwkami, a w połowie lipca koniecznie z wiśniami!


Placek z owocami (wiśniami) i pianką
proporcje na małą blachę

1/2 kostki margaryny (175g)
spora garść + 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki cukru pudru
3 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki krupczatki
1/2 kg wiśni
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Wydrylowane wiśnie zasypujemy 3/4 szklanki cukru i odstawiamy na 3-4 godziny, a nawet na noc. Jak cukier się rozpuści, podgrzewamy wiśnie w soku, wlewamy rozpuszczony w kilku łyżkach wody budyń i zagotowujemy. Odstawiamy wiśnie do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Z margaryny, żółtek, garści cukru i mąki pszennej i krupczatki zagniatamy szybko i niedokładnie ciasto (można posiekać nożem). Wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i ugniatamy dokładnie palcami, aby zalepić wszystkie dziury. Można trochę ciasta zostawić na kruszonkę na sam wierzch. 
Na ciasto wylewamy masę wiśniową. I myk ciasto do piekarnika na czas ubicia piany z białek i cukru pudru.
Na wierzch ciasta wykładamy ubitą na sztywno pianę  (i ewentualną kruszonkę) i do piekarnika na kolejne 45-50 minut. Gotowe! 


Najlepsze jeszcze lekko ciepłe...

Sezon wiśniowy w pełni, więc niedługo kolejne wiśniowe wariacje :)


 
 

5 komentarzy: