Niedawno był u nas sezon na urodziny. Kilka przyjęć urodzinowych. Prezenty. Lato nam się imprezowo kończyło, tak samo zaczynała jesień. I nie ma nic milszego niż własnoręczne przygotowanie smakołyków dla gości :)
Babeczki urodzinowe z topingiem z mascarpone
Babeczki z przepisu na Malinowe Muffiny ucierane z tą różnicą, że proszku do pieczenia dodałam pół małej łyżeczki. Foremki na babeczki wypełniłam w połowie, żeby były dość płaskie, aby krem z nich nie spadał :)
Toping, czyli krem z mascarpone
100ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
250g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie. Dekorujemy babeczki kremem z tuby cukierniczej lub nakładając łyżką. Posypki i ozdoby - wedle uznania, pomysłu i koncepcji (tu pomysł i wykonanie mojej córy).
Smacznego urodzinowego!
A że urodziny tego bloga juz tez niedługo, to powracam do "Ucieczek w smak" :) Z różnych względów te "Kulinarne perwersje" mi czasami jednak nie pasują ;)
Piękne! :)
OdpowiedzUsuń